Workshop vuurwerkangst

Angst voor vuurwerk is van nature bij honden aanwezig en dat maakt hen extra gevoelig om een fobie voor knallen op te bouwen. Het is niet alleen de knal maar ook onze reactie op de schrik van de hond zorgt ervoor, dat de nare ervaring een intensere beleving krijgt.
Angst voor vuurwerk kan op latere leeftijd zijn ontstaan doordat de hond een keer ontzettend is geschrokken van vuurwerk en zo een traumatische angst heeft ontwikkeld, eventueel gerelateerd aan de reactie op de schrik van de hond.

Angst voor knallen kunt u met behulp van een geluids-CD vaak weg trainen (eventueel kan een ondersteuning met medicijnen helpen). Om uw hond over zijn angst voor vuurwerk heen te krijgen, zult u moeten bewerkstelligen dat de hond het geluid van vuurwerk niet direct associeert met iets heel engs of gevaarlijks, maar dat het geluid van vuurwerk de aankondiging wordt van iets heel leuks, bijvoorbeeld een spelletje.

Een intensieve begeleiding kan helpen de hond anders te laten aankijken tegen zo'n situatie die hij eng vindt. Kleine stapjes in de goede richting zijn genoeg. Geduld is ook hier een schone zaak. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf, maar daarvoor zult u veel moeten oefenen!

Daarnaast zijn er vaak meer signalen voor de hond waardoor hij extra alert wordt in de periode van oud en nieuw. Het adrenalineniveau van de hond stijgt en bij de eerste best knal schiet de hond volledig in de stress. U zult dus ook moeten kijken naar uw omgeving en uw eigen reactie op de hond.

Begin liefst ruim voordat er weer vuurwerk wordt afgestoken. Zeker wanneer een hond erg angstig reageert op vuurwerk en u de oefening dus zeer geleidelijk moet opbouwen, kost de oefening zeker meerdere maanden.

Omdat iedere hond zijn eigen tempo heeft en het funest is in het wegtrainen van een angst te snel te gaan, wordt deze workshop individueel gegeven. Want wat voor de ene hond nog goed te doen is, kan voor de andere hond veel te eng zijn.

Heeft jouw hond last van vuurwerkangst?
De Prins ProCare Resist Calm van @Prins Petfoods kan jouw hond ondersteunen tijdens spannende periodes. De voeding bevat een mix van natuurlijke kruiden die rust geven, het immuunsysteem ondersteunen en de weerstand verhogen.
Wil je meer weten over de Prins Resist-voedingen? Klik hier

Stuur een mail naar info@hondenschoolbuddy.nl als u belangstelling heeft voor deze workshop.